Kamperveen

Cillegonda.

1935.

 

Het roodbruine tuigpaard met witte voeten van boer W.Ruitenberg van de boerderij “De Zwanepol” aan de Spijkerboersweg te Kamperveen was een bijzondere mooie verschijning op de uitgestrekte polderwegen van Kamperveen. In de gemeente en ver daarbuiten was het paard bekend onder de naam, “Cillegonda”.  Dit tuigpaard had een unieke draf in combinatie met een ongekende gracieuze en sierlijke uitstraling. Een bijzonder natuur talent dat verder onder de vakkundige voerman uitgroeide tot hoge prestatie´s. Vele prijzen en bekers heeft hij op diverse concoursen gewonnen.

 Gespannen voor zijn grandioos opgewreven mooie kristalglazen kerkbrik  met diepglanzende zwarte Japanse lak en aan beide zijden zwaar verchroomde lantaarns, reed de combinatie over s´Heerenwegen. Te samen vormde het stel, Cillegonda, Kerkbrik, voerman Willem  en in perfecte klederdracht gestoken, zijn vrouw in het achtercompartiment, een unieke en perfecte eenheid. Wanneer zij zondags naar de kerk aan de Hogeweg reden waren er velen die er een oogje aan waagden. Bij de kerk aan de Hogeweg was het toen gebruikelijk om voor de dienst begon een minuutje of tien buiten te wachten en de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Wanneer Cillegonda in de verte in aantocht was ging daar de belangstelling naar uit. De Dominee moest maar even wachten tot het paard was uitgespannen en gestald. Voor paarden had de kerk aan de achterzijde een eigenstalling.

 

Zij vrouw, Jennigje Ruitenberg-v.Dijk, was ook een groot paarden liefhebster. Wat voor die tijd, zo omstreeks 1935, zeer ongebruikelijk was bereed  ook zij de combinatie op paardenevenementen. Daarvoor bezaten ze een echt concourswagentje.  Even als haar man verscheen zij dikwijls op diverse terreinen in de wijde omgeving. Gestoken in de even prachtige Kamperveense klederdracht reed zij de verplichte rondjes voor jury en publiek. Menigmaal kreeg zij een grote ovatie en na de prijsuitreiking mocht ze dikwijls nog een ere-rondje rijden.

Een boer op de bok van de kerkbrik gaf vrijwel nooit de teugels uit handen. De plaats naast hem was voor een vrouw ook ondenkbaar. Zij werd verwezen in het achterste, gesloten gedeelte om achter de beglazing bekeken te worden. Dat gold ook voor Jennigje. Maar op het concours was zij de koetsier en mocht Willem alleen maar helpen in- en uitspannen.

BEKRONING CONCOURS HIPPIQGE. W.Ruitenberg

Men verzoekt ons, nog te vermelden, dat de 1e prijs der landbouwrijpaarden, gereden onder den zadel werd gewonnen door Cillegonda, br. bles van den heer W. Ruitenberg hoeve „De Zwanepol" te Kamperveen.


J.Ruitenberg-v.Dijk van de Zwanenpol. 1935.W.Ruitenberg met Cllegonda. Concours Zwolle 1940.

Krantenfoto van mindere kwaliteidKerkbrik

Bron: internet.